Έτσι ξεκινούν μερικά παραμύθια κι εννοούν: ένας κοινός άνθρωπος, ένας "τίποτα το ιδιαίτερο", ένας homo normalis - (και προλαβαίνω τους Γιάννηδες - κι εγώ: Γιάννης).
Αναρωτιέμαι όμως... πόσο μας επηρεάζει εν τέλει τ΄ όνομα που τυχαία μας έδωσαν (επειδή έτσι λέγαν τον παππού ή λόγω μόδας ή ξερωγώ τι άλλο...); Είναι απλώς μια σύμβαση, ένας ήχος για να γυρνούμε όταν μας φωνάζουν, ή μπορεί να επηρεάζει την μοίρα μας με τρόπο δυσδιάκριτο μα καθοριστικό;
Κάθε όνομα έχει μια ιστορία, ένα νόημα - Ηρακλής, ας πούμε ή Περσεφόνη - με τον ήχο τους ανακαλείς έναν μύθο, επικαλείσαι, ας πούμε, ένα αρχέτυπο... θα μπορούσε έτσι να σε επισκιάσει; να κυριαρχήσει στην μοίρα σου;
...Κι αν το άλλαζα; θα μπορούσα, απλώς και μόνο έτσι, ν΄ αλλάξω το μοτίβο της ζωής μου;...
...Τα ψευδώνυμα που παίρνουν όσοι μπαίνουν σε μια μαγική αδελφότητα ικανοποιούν μόνο την συνωμοτικότητα ή την μυστικοπάθειά τους ή είναι και μια μαγική επίκληση;...
...Και πως μπορεί να γίνει στην πράξη άραγε; να κάνω αίτηση να το αλλάξω; να πω στους φίλους μου να με φωνάζουν αλλοιώς; και πως διαλέγω το σωστό όνομα που επικαλείται την Δύναμη και δεν με μεταμορφώνει κατά λάθος σε γάιδαρο;
Το πράμμα θέλει σκέψη...
( αφορμή το βιβλίο του Μπαλάνου: Η Λέξη και η Δύναμη )