Για μια ακόμα φορά θα αναφέρω το θέμα της καταγραφής των ζώων, αφού ο "αγαπητός" κτηνίατρος με ενημέρωσε ότι από την 1η Ιουνίου αρχίζει να εφαρμόζεται το γνωστό νομοσχέδιο με την εμφύτευση μικροτσίπ στα κατοικίδια.
Ψάχνοντας λοιπόν να βρω περισσότερες λεπτομέρειες για το θέμα αυτό, έτυχε να "συναντήσω" δύο αρθράκια στο Διαδίκτυο, που το μόνο που κατάφεραν ήταν φυσικά να με κάνουν θηρίο.
Το άρθρο βέβαια ξεκινάει με το γνωστό αστείο, ότι η εμφύτευση μικροτσίπ (ανατριχιάζω και μόνο με τη φράση) είναι υποχρεωτική, λόγω αναγνώρισης του κατοικιδίου σε περίπτωση που χαθεί. Η πρώτη μου λοιπόν ερώτηση είναι "γιατί να θέλω να χάσω το σκύλο μου;" και αφού η νομοθεσία με υποχρεώνει όταν τον βγάζω βόλτα να τον έχω πάντα δεμένο με λουρί, πως λοιπόν θα τον χάσω;
Η ηλεκτρονική αυτή ταυτότητα θα φέρει έναν μοναδικό 16ψηφιο αριθμό και τα στοιχεία του ζώου θα καταχωρούνται σε μια τριπλότυπη φόρμα μαζί με τον αριθμό του τσιπ, από την οποία φόρμα ένα αντίγραφο κρατάει ο κτηνίατρος, ένα ο ιδιοκτήτης και ένα αποστέλεται στον Πανελλήνιο Κτηνιατρικό Σύλλογο και καταχωρείται σε βάση δεδομένων.
Και εδώ είναι η δεύτερη ερώτησή μου: χρειάζεται το μικροτσίπ για να δημιουργηθεί βάση δεδομένων; Το τριπλότυπο (εφορία μου θυμίζει) δεν τους φτάνει; Αφού ο κάθε κτηνίατρος ούτως ή άλλως κρατάει κάποιο αρχείο με τα στοιχεία των ζώων που εξετάζει, γιατί δεν τα δίνει στον ΠΚΣ, ώστε να δημιουργήσουν τη βάση δεδομένων που θέλουν;
Το κόστος που θα επιβαρύνει τον ιδιοκτήτη εκτιμάται στα 40 ευρώ, ποσό που περιλαμβάνει την αξία του τσιπ. Και το άρθρο συνεχίζει, ενημερώνοντας, ότι υπάρχουν 6 εταιρίες στην Ελλάδα που διαθέτουν τσιπάκια για ζώα με τιμή χονδρικής 12-18 ευρώ. Εδώ λοιπόν δεν στέκει η ατάκα που πέταξε ο εν λόγω κτηνίατρος ότι τους πιέζουν για την εφαρμογή του νόμου, αφού το κέρδος τους ξεπερνά το 100%. Άρα "δημιουργήσαμε" θέσεις εργασίες, αφού 6 εταιρίες δεν είναι λίγες και βάλαμε και χαράτσι από το οποίο "κάποιοι" θα ωφεληθούν, για να βρούμε μία καλή δικαιολογία να "εξουδετερώσουμε" όλους τους Φρουρούς (αδέσποτους και μη).
Μην ανησυχείτε...έχω και συνέχεια.
Το μικροτσίπ είναι σε μορφή κάψουλας, μήκους 11 χιλιοστών, πάχους 1 χιλιοστού και βάρους 0,67 γραμμαρίων. Δεν εκπέμπει ακτινοβολία και δεν περιλαμβάνει μπαταρία (γιατί αν εξέμπεμπε ακτινοβολία θα μας το έλεγαν;). Η συσκευή αυτή (σαν κάποιος να περιγράφει κουζίνα ή ψυγείο) εισάγεται κάτω από το δέρμα του ζώου στην αριστερή πλευρά του τραχήλου με τη βοήθεια μιας ειδικής σύριγγας, χωρίς να απαιτείται αναισθητικό. Το τσιπ περιβάλλεται από μια κάψουλα κατασκευασμένη από βιοενεργό γυαλί, επιστρωμένη με αντιολισθητικό υλικό που εμποδίζει τη μετακίνησή της προκαλώντας εγκύστωση στους ιστούς.
Ευχαριστώ δεν θα πάρω, το σκυλάκι μου δεν φταίει σε τίποτα.
Και φυσικά το κερασάκι στην τούρτα:
Η ανάγνωση του αναγνωριστικού αριθμού μπορεί να γίνει μόνο από κτηνίατρο, με τη χρήση μιας συσκευής που κοστίζει περίπου 200 ευρώ. Η συσκευή ανάγνωσης εκπέμπει ραδιοκύματα χαμηλής συχνότητας και ισχύος, αβλαβή για το ζώο (έτσι λέει το άρθρο τουλάχιστον).
Αφού λοιπόν τα τσιπάκια θα μπορούν να διαβάσουν μόνο οι κτηνίατροι, γιατί οι φήμες περί Δημοτικής Αστυνομίας, η οποία θα περιπολεί με τις αναφερόμενες συσκευές και θα κόβει πρόστιμα ύψους 300-1500 ευρώ σε αυτούς που "διαφωνούν" με το γνωστό νομοσχέδιο; Ή μήπως δεν είναι φήμη και θα υπάρχουν πράγματι τέτοιου τύπου περιπολίες, με εφοδιασμό τέτοιων συσκευών...που από ό,τι φαίνεται πάλι ο φορολογούμενος θα κληθεί με κάποιο τρόπο να πληρώσει;
Και τα ραδιοκύματα χαμηλής συχνότητας που είναι "αβλαβή για τα ζώα", είναι εξίσου αβλαβή και για τους ανθρώπους;
Αν θυμάμαι καλά, πειράματα με χαμηλές συχνότητες έβγαζαν κάποια περίεργα αποτελέσματα στην ψυχοσύνθεση των ανθρώπων.
Και φυσικά το εν λόγω άρθρο τελειώνει με τη φράση, ότι "σύμφωνα με τον πρόεδρο του συλλόγου, ο αριθμός των δεσποζόμενων σκύλων στην Ελλάδα δεν είναι γνωστός." Και λοιπόν; Γιατί στις άλλες χώρες είναι;
Στην αρχή όμως ανέφερα 2 άρθρα.
Το δεύτερο λοιπόν άρθρο είναι η "διαφήμιση" του νομοσχεδίου, αφού επέτρεψε σε γάτο που είχε χαθεί (στον οποίο είχε εμφυτευθεί μικροτσίπ) να ξανασμίξει με το αφεντικό του. Μη χαίρεστε!
Ο γάτος ξανάσμιξε με το αφεντικό του ύστερα από 10 χρόνια.
Αν λοιπόν αποφασίσετε να εμφυτεύσετε το ζώο σας, σκεφτείτε ότι αν το χάσετε και ζει ακόμα ίσως το ξαναβρείτε σε 10 χρόνια όπως ο γάτος Τέντ ξαναβρήκε τον κ. Ίνγκλις. Τώρα βέβαια αν ο "πομπός" που εμφυτεύεται είναι πιο σύγχρονος και έχει και άλλες ίσως "ικανότητες", τότε μάλλον δεν θα βρείτε το ζώο σας ούτε σε 10 χρόνια.
Και για να το τραβήξω και λίγο παραπάνω...ίσως να μην ξαναβρούμε και όλα τα αγαπημένα αδέσποτα που πρόκειται να εμφυτευθούν με το εν λόγω μικροτσίπ.